Forekomst av spiseforstyrrelser i idretten: Sammenheng mellom spiseatferd, konkurransenivå og alder - en litteraturstudie
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/171838Utgivelsesdato
2013Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Forstyrret spiseatferd og spiseforstyrrelser utgjør alvorlige helseproblemer i
dagens samfunn, og det er dokumentert en overhyppighet av spiseforstyrrelser innen idretten.
I de studier som har hatt til hensikt å kartlegge forekomsten av henholdsvis forstyrret
spiseatferd og spiseforstyrrelser er det anvendt ulike metoder og definisjon av begrepene, og
det er derfor vanskelig å vite hva den faktiske forekomsten er. Hensikten med denne
oppgaven er å gi en systematisk oversikt over forekomsten av spiseforstyrrelser i idretten.
Videre var det ønskelig å fremstille forekomsten av spiseforstyrrelser i forhold til alder og
konkurransenivå.
Metode: Det ble foretatt systematiske litteratursøk i de ulike elektroniske databasene
PubMed, OvidSP, EMBASE & Medline. I tillegg ble det funnet aktuelle artikler via noen av
referansene i artikler fra det systematiske litteratursøket. Tverrsnittsundersøkelser hvor
konkurransenivå og alder er klart definert og som sammenligner forekomsten av
spiseforstyrrelser ble inkludert. Det ble ikke satt en øvre aldersgrense for deltakerne, men de
måtte ha fylt 13 år og delta i organisert idrett.
Resultater: Det ble inkludert 22 studier, hvorav 15 studier undersøkte forekomsten av
forstyrret spiseatferd og spiseforstyrrelser blant utøvere på høyt konkurransenivå, fem
undersøkte forekomsten blant utøvere på lavere nivå og to studier undersøkte utøvere på både
høyt og lavere konkurransenivå. Forekomsten av spiseforstyrrelser blant utøvere på høyt
konkurransenivå varierte fra 0% til 32,8% for kvinner, og fra 0% til 8% for menn. For utøvere
på lavere konkurransenivå ble det kun inkludert studier som undersøkte forekomsten blant
kvinner, og her varierte forekomsten av spiseforstyrrelser fra 18,2% til 35,4%. Resultatene av
forekomsten i ulike aldersgrupper varierer fra 3,5% til 22,9% for yngre utøvere, og fra 0% til
20% for eldre utøvere.
Konklusjon: Forekomsten av forstyrret spiseatferd og spiseforstyrrelser ser ut til å være noe
høyere blant utøvere på høyt konkurransenivå sammenlignet med utøvere på lavere
konkurransenivå. Det er derimot vanskelig å trekke konklusjoner med hensyn til
aldersgrupper da metodiske ulikheter i de inkluderte studiene skaper store variasjoner i
resultatene, men det er dokumentert at forekomsten blant unge utøvere på høyt nivå er høy.
Beskrivelse
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2013