Aktiv skolevei og fysisk aktivitetsnivå: en tverrsnittstudie blant norske elleveåringer: en delstudie av HEIA
Abstract
Bakgrunn: Man ser en stadig større grad av overvektige og fete barn, og man forventer at denne utviklingen vil fortsette. Det hevdes at energiinntaket ikke har økt, og et større fokus er dermed rettet mot økt aktivisering av barn og unge. Et av områdene er skoleveien og tiltak for å få flere barn til å ha en aktiv skolevei.
Hensikt: Hensikten med studien var derfor å undersøke hvor mange som har en aktiv skolevei, undersøke om en aktiv skolevei har en sammenheng med aktivitetsnivået, samt undersøke hvor mange som oppnådde anbefalingene for fysisk aktivitet.
Metode: Studien er en tverrsnittsstudie blant elleveåringer fra Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland. For å kartlegge skoleveien svarte forsøkspersonene på et spørreskjema. Definisjon for aktiv skolevei var ≥ 6 aktive transportetapper til og fra skolen i uka. Ved objektiv måling av aktivitetsnivå ble det benyttet akselerometer av typene Actigraph CSA 7164 og Actigraph GT1M.
Resultater: 93,6 % av utvalget hadde en aktiv skolevei, og var jevnt fordelt på jenter og gutter. Det var ingen forskjeller i aktivitetsnivå mellom aktiv og ikke aktiv skolevei eller transportmetode til skolen. Guttene hadde et høyere aktivitetsnivå enn jentene (p<0,0001), og begge kjønn hadde et høyere aktivitetsnivå på ukedagene enn i helgen (p<0,0001). 76,6 % oppnådde anbefalingene for fysisk aktivitet, og det var flere gutter enn jenter blant disse (p=0,038).
Konklusjon: 93,6 % av utvalget hadde en aktiv skolevei, men dette hadde ingen sammenheng med aktivitetsnivået da det ikke var noen forskjeller mellom aktiv og ikke aktiv skolevei. Studien bekreftet tidligere funn om at gutter er mer aktive enn jenter.
Description
Masteroppgave – Norges idrettshøgskole, 2010.