Effekten av ulike melkeproteinprodukter på hypertrofisignalering etter en styrketreningsøkt
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/219169Utgivelsesdato
2014Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Innledning: Melkeprotein ser ut til å ha en større anabol effekt på muskelvev enn soyaprotein, og
det ser også ut til å være forskjeller mellom melkeproteinfraksjonene myse og kasein; med en
raskere anabol effekt etter inntak av myse. Det er imidlertid usikkert hvorvidt
fremstillingsprosessen påvirker myseproteinets evne til å stimulere muskelproteinsyntesen.
Hensikten med denne studien var derfor å undersøke hvorvidt myse fremstilt via en
filtrasjonsteknikk (nativ myse) resulterte i større aktivering av signaleringsproteiner til økt
proteinsyntese, enn det vanligste myseproduktet; WPC-80.
Metode: 22 yngre (19-36 år) og 15 eldre (70-84 år) kvinner og menn gjennomførte en
styrketreningsøkt med beinpress og kneekstensjon, etterfulgt av proteininntak. Omtrent halvparten
av forsøkspersonene gjennomførte protokollen to ganger; én gang med inntak av nativ myse og én
gang med WPC-80 (n=17). De øvrige gjennomførte protokollen én gang, da med inntak av
lettmelk (n=20). Muskelbiopsi fra m. vastus lateralis ble tatt én time før, samt én, tre og fem timer
etter endt treningsøkt. Prøvene ble analysert for fosforylert og totalt nivå av p70S6K, eEF2 og p38
MAPK med western blot. Plasmaprøver ble analysert for konsentrasjon av leucin.
Resultater: Både for yngre og eldre resulterte inntak av nativ myse i en høyere
leucinkonsentrasjon enn WPC-80, som igjen resulterte i en høyere leucinkonsentrasjon enn
lettmelk. Det var en signifikant økning i fosforylering av p70S6K på alle tidspunkt etter økten,
uansett alder og supplement. Hos de yngre var det en tendens til høyere aktivering etter inntak av
nativ myse, sammenlignet med lettmelk (P=0,054). Denne forskjellen var signifikant dersom
sammenligninger ble gjort uavhengig av alder. Det var ingen endring i eEF2-aktivering verken
hos yngre eller eldre, uansett drikk. p38 MAPK var aktivert i tilsvarende grad i de tre gruppene
hos de yngre, mens det var lavere aktivering i lettmelkgruppen hos de eldre.
Diskusjon: Forskjellene i leucinkonsentrasjon i plasma etter inntak av de ulike drikkene antas å
skyldes ulikt leucininnhold i drikkene og forskjeller i fordøyelseshastighet. Forskjellen mellom
nativ myse og lettmelk i p70S6K-aktivering kan derfor være relatert til forskjellig
leucinkonsentrasjonen i plasma. Den fraværende effekten på eEF2 kan være relatert til
forsøkspersonenes trenings- og næringsstatus. De minimale forskjellene i signalering mellom
yngre og eldre antas å skyldes kombinasjonen av kraftige treningsstimuli og et høyt inntak av
protein.
Konklusjon: Inntak av nativ myse ser ut til å resultere i høyere p70S6K-fosforylering,
sammenlignet med inntak av lettmelk i etterkant av en styrketreningsøkt. Det ser ut til å være
minimale forskjeller mellom yngre og eldre, samt kvinner og menn i aktivering av p70S6K, eEF2
og p38 MAPK.
Beskrivelse
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2014