Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorFostervold, Therese
dc.date.accessioned2020-08-11T07:25:20Z
dc.date.available2020-08-11T07:25:20Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2671403
dc.descriptionMasteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2006en_US
dc.description.abstractFormålet med dette studiet var å se om det er en effekt av måltidshyppighet på utvikling av muskelmasse og styrke etter en lengre periode med styrketrening hos trente individer. Problemstillingen var; vil et hyppig matinntak på 6 måltider/dag gi større økning i muskelmasse og styrke gjennom 12 ukers tilrettelagt styrketrening, sammenlignet med et mer konsentrert matinntak på 3 måltider/dag, når energi- og makronæringsstoff inntaket er likt for begge grupper? Totalt gjennomførte 26 forsøkspersoner mellom 18 og 25 år, med minst ett års erfaring innen styrketrening, hele studien. Forsøkspersonene ble stratifisert i to forsøksgrupper basert på sin gjennomsnittlige maksstyrke etter første runde med 6 ulike styrketest øvelser. Jenter og gutter ble seperat matchet i par med tilsvarende gjennomsnittsstyrke, og deretter tilfeldig fordelt i de to måltidsgruppene (etter terningkast). 3-måltidsgruppen inntok all sin daglige kost via 3 store måltider pr dag, mens 6-måltidsgruppen inntok sin daglige kost fordelt på 6 måltider. Deltagere i begge grupper fikk utdelt en individuelt utarbeidet meny som sørget for at alle deltagerne i prosjektet teoretisk skulle få i seg tilsvarende energi og næringsstoffmengder basert på kroppsvekt. Det ble lagt til rette for muskelvekst ved å legge til et energioverskudd på ~300kcal/dag for den enkelte. Begge måltidsgrupper trente etter samme 2-splitt styrketreningsprogrammet, hvilket innebar to tunge treningsøkter i uka og to lettere treningsøkter i uka. Programmet besto av et delprogram for ben og rygg, og ett delprogram for bryst, armer og skuldre. Det var alltid tilstede en instruktør for veiledning og hjelp i treningen. Treningsprogrammet var periodisert i 3 perioder, der RM ble redusert trinnvis fra 12-8 RM til 3-5 RM.Totalt 4 ganger i løpet av de 12 treningsukene ble 1RM testet, mens kroppssammensetning ble målt med DEXA før, midtveis og etter treningsperioden. Muskeltverrsnittsendringer ble målt med MR før og etter treningsperioden. Kostholdet ble kontrollert med 4 spredte 24-timers recallintervju gjennom de 12 treningsukene. 3-måltidsgruppen tenderte til å øke mer i lean body mass (LBM) enn 6-måltidsgruppen (p=0,13). 3-måltidsgruppen hadde en signifikant større endring av tverrsnittsarealet for overarmen, i tverrsnittsarealet for biceps, og tenderte til å øke mer i tverrsnittsarealet for triceps, sammenlignet med 6-måltidsgruppen (henholdsvis p=0,13, p=0,01 og p=0,056). Videre økte 3-måltidsgruppen signifikant mer i 1RM for overkroppen (gjennomsnitt av 1RM i benkpress, liggende roing, triceps nedpress og preacher curl) og tenderte til å øke mer i 1RM total (gjennomsnitt av 1RM for alle 6 testøvelser) sammenlignet med 6-måltidsgruppen (henholdsvis p=0,03 og p=0,12). Stikk i strid med hypotesen vår, ser det altså ut til at det er en bedre effekt av få og store måltider (3 måltider/dag) enn flere, små måltider (6 måltider/dag) på utvikling av muskelmasse og styrke ved styrketrening. Vi kunne ikke forklare den sannsynlige årsaken til fordelen av få, store måltider, men det kan være at en stor økning av plasma-aminosyrekonsentrasjonen har mer anabol effekt enn små endringer i plasma-aminosyrekonsentrasjonen. Det ser også ut til at en noe skjev fordeling av andel jenter til gutter i de to måltidsgruppene har påvirket resultatene, ettersom jentene så ut til å ha bedre effekt av treningsperioden, og at det var nettopp i 3-måltidsgruppen at andelen jenter til gutter var størst. Det er behov for flere lignende prosjekter for å bekrefte resultatene, og muligens bør det gjennomføres med en treningsperiode i energiunderskudd for å maksimere effekten av måltidsfrekvens.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.subjectnihen_US
dc.subjectmasteroppgaveren_US
dc.subjectstyrketrening
dc.subjectkosthold
dc.subjectmat
dc.subjecthyppighet
dc.subjectproteiner
dc.subjectmuskler
dc.subjecthypertrofi
dc.titleEffekt av måltidshyppighet på utvikling av muskelmasse og styrkeen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeSeksjon for fysisk prestasjonsevne / Department of Physical Performanceen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel