Fysisk aktivitet, livskvalitet og fatigue hos norske barnekreftoverlevere: En tverrsnittsundersøkelse i tilknytning til «Physical Activity in Childhood Cancer Survivors» - PACCS-prosjektet
Abstract
Bakgrunn: Barnekreftoverlevere har høyere risiko for nedsatt livskvalitet og kreftrelatert fatigue sammenlignet med friske barn bl.a på grunn av langvarig og krevende behandling. Det er veldokumentert at fysisk aktivitet har en positiv effekt på livskvalitet og fatigue i normalbefolkningen, samt hos voksne kreftoverlevere, men sammenhengen er ikke tilstrekkelig undersøkt i den yngre befolkningen av kreftoverlevere.
Hensikt: Beskrive fysisk aktivitetsnivå, livskvalitet og fatigue hos barnekreftoverlevere samt undersøke sammenhengen mellom fysisk aktivitet, livskvalitet og fatigue.
Metode: I foreliggende tverrsnittsundersøkelse ble 220 barnekreftoverlevere mellom 9-16 år inkludert i studien. Fysisk aktivitet ble målt objektivt ved hjelp av akselerometer (ActigraphTM) i sju påfølgende dager, og livskvalitet og fatigue ble kartlagt ved hjelp av alderstilpassede spørreskjema «Pediatric Quality of Life Inventory» (PedsQLTM) og «PedsQL Multidimensional Fatigue Scale». Deskriptive og kliniske data ble hentet fra legejournal. Deltakerne ble fordelt i kvartiler basert på fysisk aktivitetsnivå (CPM) og tid i brukt i moderat til hard fysisk aktivitet (MVPA). Pearsons korrelasjonsanalyser ble brukt for å undersøke sammenhengen mellom fysisk aktivitet, livskvalitet og fatigue. Justerte variansanalyser (ANCOVA) ble brukt for å undersøke om det er forskjell i livskvalitet og fatigue mellom kvartilene.
Resultater: Fysisk aktivitetsnivå for det totale utvalget var gjennomsnittlig 508 CPM og 66,6 minutter i MVPA per dag. Total score for livskvalitet var 82 poeng og total score for fatigue var 75,2 poeng. Korrelasjonsanalyser viste at det var en sammenheng mellom fysisk aktivitet, livskvalitet og fatigue. Barnekreftoverlevere som var minst fysisk aktive hadde lavere livskvalitet enn barnekreftoverlevere som var mest fysisk aktive. Barnekreftoverlevere som var minst fysisk aktive hadde høyere nivåer av fatigue sammenlignet med barnekreftoverlevere som var mest fysisk aktive, om kvartiler basert på CPM ble benyttet.
Konklusjon: Fysisk aktivitetsnivå skilte seg ikke betydelig fra normalbefolkningen. Barnekreftoverlevere hadde lavere score for livskvalitet sammenlignet med normalbefolkningen. Fysisk aktivitet har en positiv sammenheng med livskvalitet og fatigue. Siden denne studien er en tverrsnittsundersøkelse kan vi ikke si noe om årsakssammenhenger. Resultater må derfor tolkes med forsiktighet.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2021