Forekomst av symptomer på spiseforstyrrelser og grad av opplevd kroppsaksept hos poledansere i Norge: En kvantitativ tverrsnittsundersøkelse
Abstract
Innledning: Poledansing er en estetisk idrett som praktiseres med lite klær på. Innenfor andre estetiske idretter er det funnet en høy forekomst av spiseforstyrrelser. Utøvere fra andre særidretter hvor man har lite klær på seg i forbindelse med konkurransedeltagelse har klaget på dette og mener det har en svært uheldig innvirkning på deres forhold til egen kropp og opplevd kroppspress. Poledansing er en idrett/aktivitet som er understudert og det er lite kjennskap til poledanseres forhold til kropp og symptomer på spiseforstyrrelser. Formålet med denne masteroppgaven var å undersøke grad av kroppsaksept og forekomst av symptomer på spiseforstyrrelser blant poledansere i aldersgruppen 18 til 65 år i Norge, samt forskjeller knyttet til dette mellom treningsnivå, og mellom de som konkurrerer og de som ikke konkurrerer. Sammenheng mellom grad av kroppsaksept og symptomer på spiseforstyrrelser ble også undersøkt.
Metode: Oppgaven er en kvantitativ tverrsnittsundersøkelse basert på selvrapportering ved bruk av digitalt spørreskjema. Kroppsaksept ble målt med The Body Appreciation Scale – 2 (BAS-2) og symptomer på spiseforstyrrelser med Eating Disorder Examination Questionaire short (EDE-QS).
Resultater: Totalt 108 kvinnelige poledansere ble inkludert i oppgaven. Menn (n=3) ble ekskludert av hensyn til personvern. Deltakernes gjennomsnittsscore på BAS-2 var 3,66, median sammenlagtscore på EDE-QS var 5 og det var 15 (13,9 %) deltakere som hadde symptomer på spiseforstyrrelser. Gjennomsnittsscore på BAS-2 var 3,34 for de som trente på beginnernivå, 3,59 for intermediate nivå og 4,01 for avansert nivå, samt 3,91 for de som konkurrerte og 3,61 for de som ikke konkurrerte. Median sammenlagtscore på EDE-QS var 8 for de som trente på beginnernivå, 5 for intermediate nivå og 2 for avansert nivå. For de som konkurrerte var median sammenlagtscore på 3, og 6 for de som ikke konkurrerte. Det var en sammenheng mellom gjennomsnittsscore på BAS-2 og sammenlagtscore på EDE-QS.
Konklusjon: Poledansere i Norge synes å oppleve akseptabel grad av kroppsaksept og totalt 13,9 % av poledanserene viste symptomer på spiseforstyrrelser. Poledanserene som trente på avansert nivå opplevde større grad av kroppsaksept og hadde lavere sammenlagtscore på EDE-QS (lavere symptomscore) enn de som trente på nybegynner og intermediate nivå. Det ble også påvist en sammenheng mellom kroppsaksept og symptomer på spiseforstyrrelser.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2022