Nye øvelser som utfordrer Copenhagen Adduction Exercise (CAE) hos kvinnelige fotballspillere: En gjennomførbarhetsstudie
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3153186Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Kvinners deltakelse i fotball øker globalt, til tross for dette er kunnskapen begrenset og det er et særlig behov for mer forskning på lyskeskader som er blant de hyppigste skadene i kvinnefotballen. Copenhagen Adduction Exercise (CAE), en dynamisk sideliggende planke der kroppen løftes fra bakken samtidig som nederste bein løftes og senkes, benyttes hyppig for å forebygge lyske- og hofteskader. En nylig svensk studie indikerte imidlertid at CAE ikke reduserte forekomsten av lyskeskader blant kvinnelige fotballspillere. Denne masteroppgaven utforsker to alternative styrkeøvelser, ettbeins pike (ettbeins planke med hoftefleksjon) og pasningsplanke (ettbeins planke med hoftefleksjon- og adduksjon) som er utformet for å være tyngre, involvere flere muskler i lyskemuskulaturen og være tilpasset fotball.
Formål: 1) undersøke effekten av øvelsene ettbeins pike og pasningsplanke på̊ maksimal isometrisk styrke i hoftemuskulatur, samt 2) vurdere hvorvidt denne type trening er gjennomførbar, i form av deltakernes holdninger, motivasjon og opplevelse. I tillegg ønsket studien å se på effekten på prestasjon i form av retningsforandringer. Metode: Denne gjennomførbarhetsstudien benyttet et randomisert kontrollert design og inkluderte friske kvinnelige fotballspillere fra 2. og 3. divisjon med begrenset erfaring i lysketrening. Intervensjonsperioden ble utført over en ti ukers periode (september–desember, 2023). Intervensjonsgruppen gjennomførte øvelsene ettbeins pike og pasningsplanke etter oppvarmingen på fotballtrening, mens kontrollgruppe fortsatte normal trening. Data ble samlet inn ved pretest og posttest, som inkluderte måling av maksimal isometrisk hoftestyrke og prestasjon i retningsforandringer, samt vurdering av holdning, motivasjon og opplevelse.
Resultater: To lag med til sammen 24 spillere (12 fra 2. divisjon, 12 fra 3.divisjon) deltok i studien, hvorav fullstendig datamateriale ble innhentet fra 20 deltakere (83 %). Ingen signifikante forskjeller ble observert mellom gruppene i målingene av maksimal hoftestyrke eller retningforandring. Alle deltakerne rapporterte at øvelsene var enkle å bruke. Ettbeins pike ble ansett som enkel å lære av alle deltakerne, mens 75 % opplevde pasningsplanke som noe mer utfordrende. Sammenliknet med CAE, rapporterte 58 % at de nye øvelsene var enklere å justere belastningen på.
Konklusjon: Ettbeins pike og pasningsplanke hadde ingen signifikant effekt på maksimal isometrisk styrke eller retningsforandringer. Imidlertid var øvelsene praktisk gjennomførbare, og spillere rapporterte seg positive til øvelsene, noe som er viktige forutsetninger for å gjennomføre en omfattende intervensjon. Øvelsene har tidligere vist å stimulere muskulaturen vi er i interessert i. En rekke faktorer kan ha bidratt til den ikke signifikante effekten hos intervensjonsgruppen, blant annet målemetode, programmet og utførelse. Følgelig antyder disse funnene behovet for ytterligere forskning på øvelsene.
Beskrivelse
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024