Effekten av kondisjonstrening på kreftrelatert fatigue og helserelatert livskvalitet hos langtidsoverlevere av brystkreft: En randomisert kontrollert studie
Abstract
Bakgrunn: Høyere forekomst av brystkreft og bedre overlevelsesrate har bidratt til økt prevalens av brystkreftoverlevere. En av de vanligste og mest plagsomme seneffektene etter brystkreft er fatigue. Kreft-relatert fatigue kan påvirke livskvalitet i stor grad. Formålet med denne oppgaven er å undersøke effekten av et kondisjonstreningsprogram på fatigue og livskvalitet sammenlignet med standard oppfølging blant langstidsoverlevere av brystkreft.
Metode: Dataen er hentet fra CAUSE-studien, en to-armet randomisert kontrollert studie blant langtidsoverlevere etter brystkreft. Halvparten ble randomisert til en intervensjons-gruppe som deltok i en 5-måneders lang veiledet kondisjonsintervensjon, 3 økter i uken med moderat til høy intensitet. Øktene besto av gange eller løping på tredemølle. Andre halvparten ble randomisert til en kontrollgruppe som ble oppfordret til å opprettholde sitt vanlige aktivitetsnivå. I tillegg ble det inkludert en referansegruppe med kvinner i samme alder uten en krefthistorie som mottok samme kondisjonsintervensjon som brystkreftoverleverne i intervensjonsgruppen. Primærutfallsmålene ble samlet inn med Chalder Fatigue questionnaire og EORTC Quality of Life Core Questionnaire ved baseline og post-test.
Resultater: Totalt 140 brystkreftoverlevere ble randomisert til intervensjonsgruppen (n=70), kontrollgruppe (n=70) og 69 deltakere ble tildelt referansegruppe. Brystkreft-overleverne hadde en gjennomsnittlig tid siden diagnose på 11år. Det var en statistisk signifikant reduksjon av fatigue i intervensjonsgruppen sammenlignet med kontrollgruppen (-0,7, 95% konfidensintervall (KI) [-1,2- -0,3], p=0,002), men ikke mot referansegruppen (-0,3, 95% KI [-0,9-0,1], p=0,128). Intervensjonsgruppen hadde en statistisk signifikant større økning i helserelatert livskvalitet sammenlignet mot kontrollgruppen (5,7, 95% KI [0,8-10,5], p=0,022), men ikke mot referansegruppen (-2,6, 95% KI [-7,5-2,2], p=0,290).
Konklusjon: Funnene viste at 5-måneders kondisjonstrening har statistisk signifikant reduksjon i fatigue og livskvalitet blant langstidsoverlevere av brystkreft sammenlignet med standard oppfølging. Reduksjonen i fatigue var klinisk relevant. Effekten ser ut til å være størst hos brystkreftoverlevere som har kronisk fatigue, og dårlig funksjon fra før.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024