Organisasjonskultur og autonomistøtte: En kvalitativ studie av ungdomstrenere og administrative ledere i en norsk eliteserieklubb
Abstract
Ledere og ungdomstrenere i toppfotballklubber kan være en vanskelig tilgjengelig gruppe, og denne studien representerer en sjelden mulighet til å få innsikt i deres opplevelser og erfaringer knyttet til organisasjonskultur og autonomistøtte i en norsk eliteserieklubb i fotball. Studien benytter et teoretisk rammeverk basert på Henning Bangs perspektiv på organisasjonskultur og Self-Determination Theory (SDT) av Ryan & Deci for å konseptualisere disse fenomenene innenfor en idrettskontekst.
Som metode er det gjennomført kvalitative, semistrukturerte intervju med tre ungdomstrenere og to administrative ledere i en norsk eliteserieklubb. Funnene er analysert ved hjelp av en refleksiv tematisk analyse for å trekke ut meningsfulle mønstre og innsikter. Metodologisk bygger studien på en konstruktivistisk ontologi og interpretivistisk epistemologi, der forskernes mål er å forstå informantenes subjektive opplevelser og hvordan disse former deres sosiale virkelighet.
Analysen av de empiriske funnene viser at både ungdomstrenere og administrative ledere opplever organisasjonskulturen gjennom et sett av verdier, normer og virkelighetsoppfatninger forankret i klubbens kristne verdigrunnlag. Informantene tar klubbens uttalte verdier som utgangspunkt for oppførsel, men at denne samtidig kan styres av de mer uskrevne reglene i organisasjonen som har utviklet seg over tid. For eksempel ved en «åpen-dør-policy». Virkelighetsoppfatningen om medmenneskelighet fungerer som et filter for ansatte til å tolke hendelser i klubben. Det teoretiske rammeverket bidrar til å forstå at organisasjonskultur i en idrettskontekst er en dynamisk prosess påvirket av mange faktorer og hendelser, som kontinuerlig utvikler seg gjennom interaksjon. En modell (figur 1) er utviklet for å illustrere hvordan disse elementene interagerer og påvirker hverandre i en kontinuerlig prosess.
Ungdomstrenerne opplever betydelig autonomistøtte i sitt daglige arbeid, særlig når det gjelder beslutninger knyttet til eget lag, innenfor klubbens rammer og retningslinjer. Administrative ledere inntar en støttende rolle, og til tross for fagplaner og standardiserte retningslinjer, opplever trenerne fortsatt stor grad av autonomi og tillit. Imidlertid kan krav og ytre press fra interessentgrupper som akademiklassefisering, begrense trenernes faglige frihet og undergrave deres opplevelse av autonomi.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024