Gatelagsarbeid i norske toppklubber: En kvalitativ studie om hvordan norske toppklubber arbeider med sine gatelag
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3157866Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgaven undersøker hvordan norske toppklubber arbeider med sine gatelag og hvordan gatelagsarbeidet kan utvikles videre. Gatelagsfotball startet internasjonalt som «StreetSoccer Football», rettet mot hjemløse personer som ofte opplevde psykiske helse- og rusutfordringer. Formålet med denne studien er å øke kompetansen rundt det organisatoriske arbeidet norske klubber utfører i forbindelse med sine gatelag. Studien belyser hvordan gatelagene er organisert innad i hver klubb, hvordan ressurser allokeres, hvordan gatelag sikrer kontinuitet og samarbeider med både offentlig og privat sektor, samt hvilken effekt tilbudet har på spillernes personlige utvikling.
Studien er en kvalitativ undersøkelse basert på syv semistrukturerte intervjuer for å få dypere innsikt i gatelagsarbeidet. Informantene er ledere fra ulike gatelag, og intervjuene ble utført både fysisk og digitalt. Funnene viser at gatelagene er godt inkludert i klubbene, med varierende organisasjonsmodeller tilpasset klubbens størrelse og ressurser. Gatelagene er avhengige av Fotballstiftelsens økonomiske støtte, og det jobbes kontinuerlig for å sikre flere ressurser og midler til ansatte. Gatelagene opplever usikkerhet rundt midler til ansatte, noe som kan påvirke kontinuiteten i arbeidet. Samarbeid med kommuner og private aktører er avgjørende for å sikre nødvendig støtte og ressurser.
Det teoretiske rammeverket til oppgaven er basert på organisasjonsteori som hjelper oss med å forstå hvordan klubbene er strukturert og hvordan de opererer. Ressursavhengighetsteori forklarer hvordan klubbene er avhengige av eksterne ressurser for å overleve og vokse. Interessentteori beskriver hvilke personer, grupper eller organisasjoner som kan påvirke eller bli påvirket av gatelagsarbeidet. Ny-institusjonell teori viser hvordan klubbene påvirkes av omgivelsene og ofte etterligner hverandre for å oppnå legitimitet. Siste teori er implementeringsteori som fokuserer på prosessene og metodene som brukes for at planer og strategier blir satt ut i livet, og at de gir resultater.
Oppgaven konkluderer med at gatelagsarbeidet har positive effekter på personlig utvikling hos spillerne. For videre arbeid med gatelagstilbudet anbefales det å utvide samarbeidet med både offentlige og private aktører. Nye finansieringskilder og mer organisatoriske tilpasninger vil være avgjørende for å sikre kontinuerlig drift og utvidelse av tilbudet. Gjennom denne studien håper vi å bidra til økt forståelse av gatelagsarbeidet, noe som kan være til nytte for klubbene, spillerne, Fotballstiftelsen og øvrige interessenter.
Beskrivelse
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024