Normer i toppidrettsfag og organisert idrett: En kvalitativ studien av hvilke opplevelser VG2 elever har om normene i toppidrettsfaget og i organisert idrett
Abstract
Hensikten med denne kvalitative studien er å undersøke hvordan VG2 elever opplever normene i toppidrettsfaget og i den organiserte idretten. Denne studien benytter seg av Pierre Bourdieu og hans teorier om habitus, felt, symbolsk vold og økonomisk, kulturell og sosial kapital.
Det er gjennomført 15 semistrukturerte intervjuer av 15 VG2 elever fordelt på fire ulike skoler på Østlandet, hvor elevene går toppidrettsfag og driver med organisert idrett. Vi benytter oss av observasjon av en toppidrettstime på hver av skolene, men det er viktig å bemerke at observasjon ikke inngår i datainnsamlingen, men for å tilegne en bredere forståelse. Vi benytter oss av en tematisk analyse med utgangspunkt i Braun & Clarke (2022). Dette resulterte i at analysen ble delt i fem hovedtemaer med undertemaer som presenteres i resultatkapitlet, hovedtemaene var; habitus, økonomisk kapital, kulturell kapital, sosial kapital og idrettslig kapital.
Gjennom analysen er feltene toppidrettsfag og organisert idrett knyttet opp mot hverandre, der det diskuteres hvordan elevenes habitus tilskriver verdi i de ulike feltene og innenfor de ulike formene for kapital slik at vi kan forsøke finne ut hva som er gjeldende og dominerende. Vi ser at økonomi spiller ulikt inn i toppidrettsfaget og i den organiserte idretten. Idrettslige ferdigheter, kommunikasjon og klær er sentrale aspekter innenfor kulturell kapital. Familie og venner har en betydning for inngangen til idrett og elevene ser ut til å oppleve tilgang til fellesskapets goder. Videre ser en hvordan idrettslige ferdigheter verdsettes hos elevene og gaming er en måte å uttrykke idrettsinteresse på blant flere av guttene. Det ser også ut til at elevene tilskriver mye symbolsk kapital til gode prestasjoner.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024