Elevers opplevelse av å kombinere idrett og skole i idrettsungdomsskoler: En kvalitativ studie om elevers opplevelser av å kombinere idrett og skole i idrettsungdomsskoler, og hvordan dette ses i sammenheng med identitet og følelse av stress i hverdagen
Abstract
Dette er en masteroppgave ved Norges idrettshøgskole, med tilhørighet til institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier. Hensikten har vært å undersøke hvordan elever opplever å kombinere idrett og skole i idrettsungdomsskoler, og hvordan dette ses i sammenheng med elevenes opplevelse av identitet og følelse av stress i hverdagen. Tidligere forskning viser at elever som kombinerer idrett og skole ofte setter idretten foran skolen, i tillegg til at noen elever opplever en identitetskonflikt. Videre viser forskning at elevene føler på et stress og tendenser til utbrenthet på grunn av kravene de møter i hverdagen.
For å undersøke min problemstilling har jeg benyttet meg av kvalitativ forskningsmetode, og har gjennomført semistrukturerte intervjuer med 16 elever i 10.klasse på to private idrettsungdomsskoler. Studien er forankret i Erikson og Stryker sine identitetsteorier, Lazarus sin stressteori og teori knyttet til utbrenthet. Disse teoretiske perspektivene er blitt anvendt i en helhetlig sammenheng og videre knyttet opp mot tidligere forskning på feltet, for å kunne diskutere funnene fra intervjuene.
Resultater og diskusjon viser at elevene i stor grad trives i idrettsungdomsskolene, selv om hverdagen til tider oppleves krevende. Elevene har derfor utviklet rutiner for seg selv, som en strategi for å lette hverdagen. Idrettsungdomsskolene blir positivt fremhevet av elevene, hvor leksehjelp og muligheten til å trene alternativt blir trukket frem som gode tiltak. Elevene har en fremtredende utøveridentitet, på bakgrunn av hvordan hverdagen er lagt opp, i tillegg til at de har en viktig elevidentitet. Elevenes sosiale rolle som venn, utforskes i mindre grad, og det sosiale elevene har er gjennom elev- og utøveridentiteten. Utover dette utforsker elevene i liten grad andre rolleidentiteter, og kan derfor sies å ha en smal identitetsutvikling. Videre viser funnene at elevene opplever stress i hverdagen, på grunn av ubalanse mellom kravene fra skole og idrett. Elevene forteller i tillegg om et press fra seg selv, foreldre, trenere og lærere, på bakgrunn av at de ønsker å oppnå gode resultater på begge områder. Funnene viser at elevene i all hovedsak trives, men at det er viktig å støtte elevenes identitetsutvikling på flere områder i ungdomstiden og tilrettelegge hverdagen for elevene på best mulig måte.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024