Kroppsøving som utviklende arena: En systemrelasjonell tilnærming
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3158211Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Hensikten med denne oppgaven er å undersøke hvordan lærere forstår elever som opplever utfordringer i kroppsøvingsfaget, og hvordan de arbeider for å tilpasse undervisningen til sine elever. Videre har det vært sentralt å undersøke informantenes refleksjoner rundt hvilke relasjoner og systemer som spiller inn i elevens skolehverdag og dermed utvikling, og om det er behov for en kompetanseheving blant dagens lærere i deres møte med elever som vokser opp i dagens samfunn.
Bakgrunnen for valg av tema er et samfunn i rask og radikal endring hvor barn og unge utsettes for en rekke påvirkninger fra ulike hold. I skolen kommer barn og unge til skolen med ulike behov og forutsetninger og skolens oppdrag er å imøtekomme elevens behov samt legge til rette for utvikling og læring. Oppgavens forskning sentreres rundt i kroppsøvingsfaget som undervisningskontekst, og hvordan fagets rammer og innhold skiller seg ut fra andre fag i skolen.
Oppgavens teoretiske rammeverk er Relational Devolopmental Systems Theories, forkortet som RDST og oversatt til norsk som systemrelasjonelle teorier. Dette er en teori som ser på menneskelig utvikling med et holistisk perspektiv. Menneskelig atferd og utvikling må forstås ved å observere alle deler ved mennesket, og alle de omgivelsene individet står i som relasjonelle og dynamiske systemer (Säfvenbom, 2018). For å forstå hvordan et individ lærer og utvikler seg må man med utgangspunkt i RDST ta i betraktning: alder, kjønn, fysiologi, emosjoner, tenkning og atferd, og knytte dette opp mot lokale, nasjonale og internasjonale forhold som mennesket befinner seg i (Säfvenbom, 2018). RDS-basert teori tar for seg hvordan utvikling og endring finner sted når vi ser eleven i et større perspektiv, med andre ord over en lengre tidsperiode. Dette kan blant annet forstås som at ungdom som vokser opp i 2023 må betraktes ut ifra sitt eget livsløp (Säfvenbom, 2018).
Funnene i oppgaven har blitt organisert og analysert med utgangspunkt i Braun & Clarke sin seks stegs modell for tematisk analyse (2021, s. 34). I den analytiske prosessen ble funnene i oppgaven organisert i kategorier, overordnede temaer og undertemaer.
Oppgavens funn og diskusjon viser at lærere står ovenfor betydelige utfordringer knyttet til elevenes atferd, deltakelse og ulike utviklingsbaner i kroppsøvingsfaget. Lærerne i oppgaven uttrykte at de arbeidet aktivt med relasjonsbygging og tilpasset opplæring, men uttrykker likevel et behov for mer kunnskap og flere verktøy for å møte elever som vokser opp i dagens samfunn. Oppgaven indikerer at behov for kompetanseheving blant lærere, og foreslår endringer i lærerutdanningen. Behovet for endringer i lærerutdanningen dokumenteres i Kunnskapsdepartementets nasjonale strategi for kvalitet og samarbeid i lærerutdanningene (Regjeringen, 2017).
Totalt sett kan denne oppgaven bidra til økt forståelse for hvordan lærere opplever elever i kroppsøvingsfaget og hvordan de arbeider relasjonelt med elever i egen undervisning.
Beskrivelse
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024