EILO forekomst blant norske toppidrettsutøvere og mulig sammenheng med BHR: En retrospektiv tverrsnittstudie
Abstract
Bakgrunn: Anstrengelsesutløst laryngeal obstruksjon (EILO) og bronkial hyperreaktivitet (BHR) er vanlige luftveisstilstander i idretten. Tilstandenes liknende symptombilder gir økt risiko for forveksling og feildiagnostisering, til tross for at mekanismene bak tilstandene er ulike. Forekomsten av EILO og dens mulige sammenheng med BHR og kjønnsforskjeller er lite utforsket. Hensikten med denne masteroppgaven er å undersøke forekomsten av EILO og BHR blant norske toppidrettsutøvere, mulige sammenhenger mellom EILO og BHR, og eventuelle kjønnsforskjeller i forekomst.
Metode: Data ble hentet fra 185 aktive norske toppidrettsutøvere (75 kvinner, 110 menn) sine medisinske journaler fra 1993 til 2016. Deltakerutvalget bestod av alle medlemmene i de norske langrennslandslagene, i tillegg til toppidrettsutøvere fra diverse idretter som var henvist på grunn av respirasjonssymptomer. Utøverne gjennomgikk fysiologiske tester som; lungefunksjonsmåling, bronkial provokasjonstest med metakolin, anstrengelsesutløst bronkokonstriksjonstest, reversibilitetstest, fraksjonert ekshalert nitrogenoksid (FeNO) og allergi prikktest ved Norges Idrettshøgskole (NIH) sitt respiratoriske laboratorium. Ved mistanke om EILO ble CLE-test eller laryngoskopi etter anstrengelse utført. BHR ble bekreftet ved positiv bronkial provokasjonstest, anstrengelsesutløst bronkokonstriksjonstest eller reversibilitetstest.
Resultater: Forekomsten av EILO var 11.4% (n=21) og BHR var 36.2% (n=67). Komorbiditet mellom EILO og BHR var 3.8% (n=7), hvorav forekomsten av BHR blant utøvere med EILO var 33.3%. Det var ingen signifikant sammenheng mellom EILO og BHR (Phi=-0.021). EILO var mer vanlig blant kvinner (14.7%) enn menn (9.1%), men forskjellen var ikke signifikant (p=0.240). Utøvere med EILO hadde signifikant høyere forekomst av anstrengelsesutløste respirasjonssymptomer (p<0.05) og astmamedisinbruk (p<0.05).
Konklusjon: Denne studien viser at både EILO og BHR er vanlig blant toppidrettsutøvere, selv om det ikke ble funnet noen direkte sammenheng mellom tilstandene. Kjønnsforskjeller i EILO forekomst var heller ikke observert. Imidlertid hadde utøvere med EILO signifikant høyere forekomst av anstrengelsesutløste respirasjonssymptomer og astmamedisinbruk enn de uten EILO. Dette understreker betydningen av å øke bevisstheten om at EILO er en vanlig luftveistilstand i idretten, ofte ledsaget av anstrengelsesutløste respirasjonssymptomer. Dette budskapet bør nå ut til behandlere, trenere og idrettsutøvere.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2024