Effekten av restitusjonsdrikken Smartfish og vitamin C og E på hypertrofisignalering etter en styrketreningsøkt
Abstract
Innledning: Inntak av kosttilskudd med proteiner og antioksidanter kan påvirke den
akutte aktiveringen av signaleringsproteiner i muskelcellene og restitusjon etter en
styrketreningsøkt. Gjennom disse mekanismene kan slike tilskudd derfor også påvirke
de langsiktige adaptasjonene til styrketrening. Stort inntak av antioksidanter kan
imidlertid også teoretisk hindre adaptasjon til styrketrening gjennom å ved redusere
virkningen av frie radikaler, som synes å være viktige i aktiveringen av
signaleringsproteiner i muskelceller som respons på treningsstimuli.. Hensikten med
denne studien var derfor å teste ut effekten av et antioksidanttilskudd (vitamin C + E) og
et tilskudd som inneholdt protein, omega-3 og beta-alanin (Smarfish) på den akutte
effekten av en styrketreningsøkt og på den langvarige effekten av en periode med
styrketrening.
Metode: I denne delen av studien ble 15 godt trente kvinner (6) og menn (9) rekrutterte
fra den større SARA-studien ved NIH. Det var fem forsøkspersoner fra hver av de tre
gruppene i studien: Smartfish, Vitamin C+ E og Placebo. Forsøkspersonene
gjennomførte en intensiv styrketreningsøkt for knestrekkerne. Det ble tatt to biopsier før
og 100 og 150 minutter etter økten. Prestasjonstester ble gjennomført før, rett etter, 160
minutter og 24 timer etter økten. Muskelbiopsiene ble analysert for aktivering
(fosforylering/defosforylering) av signaleringsproteinene p70S6K, RPS6 og eEF-2
(westernblot). I tillegg ble effekten av 10 uker med styrketrening målt som endring i
styrke i knestrekkerne og som endring i fettfri masse i beina.
Resultater: Styrkeøkten medførte økt fosforylering av p70S6K for alle
forsøkspersonene samlet. Det var ingen gruppeforskjeller i aktiveringen av p70S6K og
RPS6 eller i restitusjonstiden. For eEF-2 tenderte vitamingruppen mot en økt aktivering
(defosforylering), mens det ikke var noen endringer i de andre gruppene. Det var en
tendens til at økningen i fettfri masse i beina var større i Smartfish og Vitamin C+E
gruppene enn i placebogruppen, men det var ingen forskjell mellom gruppene i
økningen i styrke.
Diskusjon: Proteinsupplementering er tidligere vist å øke hypertrofisignalering og
påskynde restitusjonsprosessen. Smartfish ga imidlerid ingen målbar effekt utover
placebo i dette restitusjonsforøket. Dette kan skyldes for lav proteinmengde i
Smartfishdrikken (7 g). Vitaminenes effekt på eEF-2 var uventet, da det er i strid med
hypotesen om redusert signalering, men samtidig var det også en tendens til mindre
aktivering av p70S6K som e ri tråd med hypotesen.
Konklusjon: Styrketreningsøkten medførte økt aktivering av p70S6K, men det var
ingen forskjell mellom gruppene. Smartfish fremmet derfor ikke signalering eller
restitusjonsprosessen. Trass i få deltagere og relativt stor individuell variasjon finner vi
en tendens til effekt av vitamin C+E på eEF-2. Dette tyder på en positiv effekt av disse
vitaminene og bør undersøkes videre. Effekten på treningstilpasninger over tid er
usikker basert på disse resultatene, da det var en tendens til større muskelvekst i
Smartfish gruppen og i Vitamin C+E gruppen, men ingen forskjell mellom gruppene i
økning i muskelstyrke. Flere forsøkspersoner må inkluderes i disse analysene før vi kan
trekke noen sikrere konklusjoner.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2011