Endringer i muskelkvalitet og regulering av autofagi hos eldre med redusert funksjonsnivå: Effekter av 10 uker med styrketrening og proteinsupplementering
Abstract
Bakgrunn: Med aldring reduseres muskelkvalitet målt som muskelstyrke relatert til muskelmasse, med påfølgende nedsatt funksjonsevne. Målinger av autofagimarkører hos gnagere indikerer en aldersrelatert reduksjon i nedbrytningen av dysfunksjonelle proteiner, hvilket kan forklare deler av reduksjonen i muskelkvalitet. Styrketrening øker muskelstyrken og muskelkvaliteten hos eldre, og data fra dyrestudier indikerer at styrketrening også kan oppregulere autofagi, men det er usikkert om det samme er tilfellet hos mennesker. Hensikten med denne studien var derfor å undersøke hvordan markører for autofagi responderte på styrketrening hos eldre med lavt funksjonsnivå og om endringer i autofagimarkører endres sammen med muskelkvalitet. Metode: 30 deltakere (67-96 år) ble randomisert til en intervensjonsgruppe som gjennomførte styrketrening i 10 uker med daglig proteinsupplement (ST+PRO) eller til en kontrollgruppe som inntok daglig proteinsupplement uten å trene (PRO). Styrke målt som 1RM i kneekstensjon, fettfri masse i beina målt med DXA, tverrsnitt av m. quadriceps femoris målt med CT og funksjonelle tester ble gjennomført før og etter intervensjonen. Muskelbiopsier ble tatt fra m. vastus lateralis før og etter intervensjonen og to og en halv time etter en akutt styrketreningsøkt med proteinsupplement (ST+PRO), eller to og en halv time etter proteinsupplement alene (PRO). Muskelprøvene ble analysert for autofagimarkørene LC3-I, LC3-II og p62-innhold i cytosol- og membranfraksjon.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2018