Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAndresen, Håvard
dc.date.accessioned2019-07-11T05:29:43Z
dc.date.available2019-07-11T05:29:43Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2604886
dc.descriptionMasteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2019nb_NO
dc.description.abstractInnledning: Det er vanlig å spise flere ganger om dagen, ofte i form av frokost, middag og kveldsmat. Det forekommer også ofte småspising utover disse tre måltidene. I et evolusjonsperspektiv er det sannsynlig at mennesker opprinnelig hadde andre spisemønstre og i tillegg store fysiske krav, selv i perioder med begrenset tilgang på mat. Ved å spise en gang om dagen vil det muligens føre til større variasjon i kroppens metabolisme og gi positive helserelaterte endringer, samtidig som prestasjonsevnen blir opprettholdt. Hensikten med denne studien var å sammenligne effekten av 10 dager med inntak av ett måltid per dag og 10 dager med inntak av tre måltider per dag på maksimal fysisk prestasjonsevne. Metode: 6 kvinner og 5 menn ble rekruttert til studien. De 11 førsøkspersonene (alder: 31,0 ± 1,7 år, høyde: 173,9 ± 3,3 cm, vekt: 72,8 ± 3,2 kg) fullførte to randomiserte intervensjoner på 12 dager hver periode. Under den ene intervensjonsperioden spiste forsøkspersonene tre måltider per dag og under den andre intervensjonsperioden spiste de ett måltid per dag. Fysisk prestasjonsevne, kroppssammensetning, måltidsregistrering, måltidstest, aktivitetsregistrering, kontinuerlig glukosemåling, blodprøver og hvilemetabolisme ble målt før og under hver intervensjon. Resultater: Det ble ikke funnet noen statistisk signifikante forskjeller i prestasjon ved maksimale fysiske tester ved de to intervensjonsperiodene (p > 0,05). Maksimalt oksygenopptak, anaerob effekt, styrke- og spensttester viste ingen signifikante forskjeller mellom ett måltid og tre måltider. Vekt ble signifikant redusert ved ett måltid (1,3 ± 0,3 kg, p < 0,05), samt en signifikant reduksjon i fettmasse ved ett måltid (0,7 ± 0,2 kg, p < 0,05). Det var ingen signifikante forskjeller i lean mass, næringsinntak eller aktivitetsnivå mellom intervensjonsperiodene (p > 0,05). Konklusjon: Ett måltid om dagen med et energiinnhold som tilsvarer totalt daglig energibehov ser ikke ut til å redusere maksimal fysisk prestasjonsevne sammenlignet med tre måltider. Dette skyldes mest sannsynlig at forsøkspersonene opprettholdt tilnærmet lik lean mass, kaloriinntak og aktivitetsnivå i begge intervensjonene.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjectNIHnb_NO
dc.subjectmasteroppgavernb_NO
dc.titleEffekt av redusert måltidsfrekvens på fysisk prestasjonsevnenb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.localcodeSeksjon for fysisk prestasjonsevne / Department of Physical Performancenb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel