Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorGrydeland, Sanna
dc.date.accessioned2019-07-31T08:59:22Z
dc.date.available2019-07-31T08:59:22Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2606812
dc.descriptionMasteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2019nb_NO
dc.description.abstractBakgrunn: Positiv energi- og proteinbalanse sammen med styrketrening er noen av de viktigste faktorene for muskelvekst. Flere studier har derfor undersøkt hvor mye og hvor ofte protein bør inntas, og derigjennom stimulere proteinsyntesen. Hvorvidt måltidsfrekvensen påvirker treningsinduserte adaptasjoner er således uavklart i litteraturen. Hensikten med denne studien var derfor å undersøke hvilken effekt måltids-frekvens hadde på utvikling av muskelvekst og -styrke hos trente individer som trente progressiv styrketrening i positiv energibalanse. Metode: Tjue styrketrente menn og kvinner (20-33år) ble randomisert til to ulike måltidsfrekvensgrupper; tre (3M) eller seks (6M) måltider per dag. Begge gruppene trente styrketrening fire ganger i uken i 12 uker med en progressiv økning i trenings-motstand og volum. Kostholdsplanene ble individuelt tilpasset, og sikret et svakt energioverskudd, og tilstrekkelig næringsinntak. Maksimal styrke (i seks øvelser) ble målt fire ganger: pre- og posttest, samt to midtveistestinger. Muskeltykkelsen til m. vastus lateralis (mVL) og m. biceps brachii (mBB), målt ved hjelp av ultralyd, og muskelmassen, målt med DXA-skann, ble undersøkt ved pre- og posttest. Energi-balansen ble kontrollert ved ukentlig veiing av forsøkspersonene. Etterlevelsen av trenings- og kostholdsintervensjonen ble kontrollert via henholdsvis treningsdagbøker og 24-timers recall intervjuer. Resultater: Det var en tendens til at 6M inntok mer protein (p= 0,095), og mer energi (p= 0,122) gjennom intervensjonen. Likevel ble det ikke funnet noen signifikante gruppeforskjeller i verken muskelvekst eller muskelstyrke, etter 12 uker med styrke-trening. Som følge av intervensjonen fikk begge gruppene en signifikant (p≤ 0,01) økning i muskelmasse (4,67% vs. 5,45%), muskeltykkelsen til mVL (6,22% vs. 7,12%) og mBB (8,12% vs. 8,59%), total muskelstyrke (26,5% vs. 31,5%), for henholdsvis 3M og 6M. Konklusjon: Det ble ikke funnet noen forskjell mellom 3M og 6M i verken muskel-vekst eller utvikling av muskelstyrke etter 12 uker med progressiv styrketrening.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjectNIHnb_NO
dc.subjectmasteroppgavernb_NO
dc.titleEffekten av måltidsfrekvens på muskelstyrke og muskelvekst ved periodisert, progressiv styrketrening: En 12-ukers randomisert intervensjonsstudienb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.localcodeSeksjon for idrettsmedisinske fag / Department of Sports Medicinenb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel