Aktivitetsnivå (akselerometer), overvekt og maksimalt oksygenopptak blant brystkreftpasienter under behandling: En delstudie av EBBA-II studien (NBCG 14), Oslo Universitetssykehus
Abstract
Bakgrunn: Mange brystkreftpasienter rapporterer redusert og lavt fysisk aktivitetsnivå etter at de har fått påvist brystkreft. En ytterligere reduksjon er observert hos kvinner som er overvektige, og hos brystkreftpasienter som behandles med kjemoterapi. De fleste studiene har imidlertid benyttet subjektive målemetoder i form av spørreskjema, og det er således manglende kunnskap om objektivt målt fysisk aktivitet (FA) postoperativt under adjuvant behandling. I tillegg til redusert aktivitetsnivå, er det også vist at brystkreftbehandling kan gi en merkbar reduksjon i maksimalt oksygenopptak (VO2 maks).
Hensikt: Hovedhensikten er å undersøke om en treningsintervensjon kan øke aktivitetsnivået hos brystkreftpasienter under pågående behandling. I tillegg vil det bli studert om overvektige brystkreftpasienter har et lavere aktivitetsnivå enn de normalvektige, om aktivitetsnivået hos brystkreftpasienter som gjennomgår kjemoterapi er lavere enn de som mottar annen behandling og om det er en sammenheng mellom aktivitetsnivå og VO2 maks hos brystkreftpasienter.
Materiale og metode: I perioden 2011 - 2013 deltok 60 nydiagnostiserte brystkreftpasienter (Stadium I og II) i alderen 35-75 år ved Oslo Universitetssykehus i en pilotstudie, Energi Balanse og Brystkreft Aspekter (EBBA-II). Etter operasjon ble brystkreftpasientene randomisert til en intervensjonsgruppe eller en kontrollgruppe. Intervensjonen bestod av 60 minutters gruppebasert trening instruert av fysioterapeuter to ganger per uke, samt egentrening på minimum 60 minutter per uke i totalt tolv måneder. Kontrollgruppen mottok standard oppfølging. Aktivitetsnivået ble målt med akselerometer hos alle pasientene i åtte sammenhengende dager postoperativt, og etter seks- og tolv måneder. Kroppsmasseindeks (KMI), fettmasse målt via Dual-energy Xray Absorptiometry (DXA) og direkte måling av VO2 maks på tredemølle ble undersøkt preoperativt, samt seks- og tolv måneder postoperativt.
Resultater: Deltagende brystkreftpasienter oppfylte anbefalingene for FA på 30 minutter per dag (min/dag) med moderat-høy intensitet med henholdsvis 55 % i intervensjonsgruppen og 76 % i kontrollgruppen ved baseline. Det var ingen forskjeller i aktivitetsnivå (tellinger per minutt, skritt per dag og i FA med moderat-høy intensitet og total FA (min/dag)) mellom intervensjons- og kontrollgruppen ved seks- og tolv måneder postoperativt. Brystkreftpasientene innad i treningsintervensjonen økte FA på høy intensitet med 2.8 min/dag (165 %) fra baseline til seks måneder (p=0.010). Ingen økning ble funnet i de andre aktivitetsmålingene. De overvektige brystkreftpasientene hadde ikke et signifikant lavere aktivitetsnivå enn de normalvektige, og brystkreftpasientene som ble behandlet for kjemoterapi viste ingen signifikante forskjeller i forhold til de som fikk annen behandling. Det var en positiv lineær sammenheng mellom aktivitetsnivå og VO2 maks, der den sterkeste sammenhengen ble funnet i intervensjonsgruppen med høy intensitet (min/dag) ved seks måneder (β=2.06, CI: 0.75, 3.37, p=0.004).
Konklusjon: Det var ingen forskjeller i aktivitetsnivå mellom intervensjons- og kontrollgruppen ved seks- og tolv måneder postoperativt. Brystkreftpasientene som deltok i treningsintervensjonen økte imidlertid sitt aktivitetsnivå i FA med høy intensitet (min/dag) fra baseline til seks måneder, i motsetning til kontrollgruppen. Ingen forskjeller i aktivitetsnivå ble funnet mellom overvektige og normalvektige, samt brystkreftpasientene som mottok kjemoterapi og ikke. Aktivitetsnivå hadde en positiv lineær sammenheng med VO2 maks.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2014