En observasjonsstudie av visuell eksploderende søksatferd hos målvakter i Eliteserien
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2678290Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Studien undersøkte persepsjon gjennom visuell eksplorerende søksatferd hos målvakter i kampsituasjoner i Eliteserien. Studien baserte seg på den økologiske tilnærmingen til persepsjon som teoretisk rammeverk. I studien ble målvakter i Eliteserien observert (n = 16, m = 26.5 år, min – maks = 18 – 37, SD = 4.80). Det ble observert 16 kamper hvor bortelagets målvakt ble observert. Hensikten med studien var å undersøke målvaktens visuelle eksplorerende søksatferd og undersøke påvirkningen på prestasjon. Det har tidligere ikke vært forskning på målvakters søksatferd i kamp, og målet med studien er å gi innledende data på hva som kjennetegner målvakters visuelle eksplorerende søksatferd i offensive og defensive situasjoner. Studien er en observasjonsstudie hvor målvakter ble filmet underveis i kampspill, der frekvensen av hoderotasjoner var målemiddel for målvaktens evne til å orientere og innhente informasjon. 923 spillsituasjoner ble identifisert i analysen.
Målvakten hadde en gjennomsnittlig søksfrekvens på .23 søk pr. sekund, men det ble funnet signifikante forskjeller mellom søksfrekvenser mellom målvaktene, hvor målvakten med flest søk hadde .55 søk pr. sekund sammenlignet med målvakten med færrest søk som hadde .16 søk pr. sekund. Studien fant signifikante forskjeller mellom målvakters søksfrekvens i hovedspill- og underspillsituasjoner. Det ble funnet en signifikant forskjell mellom antall søk og antall søk i ulike søksretninger «frem», «side» og «bak» i de ulike undersituasjonene. Målvakten hadde færre søk ved åpne undersituasjoner som skuddstopper (m = .26) og romkontroll (m = .20), sammenlignet med innleggssituasjoner ( m = .28) og offensiv distribusjon (m = .29). Det ble funnet signifikant forskjell mellom tidspunkt for siste søk, søksretning for siste søk og timing for siste søk ved de ulike undersituasjonene.
Det ble funnet en signifikant forskjell mellom grupper med lav, medium og høy søksfrekvens for offensiv romutnyttelse og pasningssikkerhet, hvor målvakter med høyere søksfrekvens hadde høyere treffsikkerhet og hadde flere korte pasninger i framrom 1 og 2, sammenlignet med mellomrom og bakrom.
Beskrivelse
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2020