Taktiske forberedelser i profesjonell fotball: En case-studie av Bodø/Glimt sesongen 2020
Abstract
Hensikten med denne masteroppgaven var å undersøke hvordan profesjonelle fotballag forbereder seg taktisk til kamp gjennom en normal treningsuke i sesong, da dette er et tema det er gjort lite forskning på tidligere. Forskningsspørsmålet i denne oppgaven er:
“Hvordan forbereder ett profesjonelt fotballag seg taktisk til kamp gjennom en normal treningsuke i sesong?”
Teorikapittelet består av teoriene “kaosteori” og “ecological dynamics”, i tillegg til litteratur på optimale taktiske forberedelser til kamp. Kaosteori omhandler kompleksiteten i dynamiske systemer (Aicinena, 2013), mens “ecological dynamics” omhandler bakgrunnen for og trening av spillernes handlingsvalg (Davids et al., 2015).
Masteroppgaven ble gjennomført som en case-studie hvor datainnsamlingen bestod av en observasjonsdel og en intervjudel. Observasjonsdelen er basert på observasjon fra 10 fellestreninger gjennom to uker og 10 samtaler med sportssjefen. Intervjudelen består av fire semistrukturerte dybdeintervjuer med sentrale personer i Bodø/Glimts treningshverdag. I etterkant av datainnsamlingen ble intervjuene transkribert og det ble skrevet feltnotater fra observasjonen. Deretter ble dataene kategorisert og kodet.
I en normal treningsuke gjennomfører Glimt tre ulike “temasekvenser” og én “spilldel på stor bane” som de mest sentrale taktiske forberedelsene på treningsfeltet. En “temasekvens” er to korte spillsekvenser med et klart taktisk formål og intens coaching fra trenerne. “Spilldelen på stor bane” gjennomføres på full bane med 11 mot 11. Utenfor treningsfeltet er de mest sentrale elementene “gjennomgang av kommende motstander” og “kampmøte”. Det taktiske innholdet i forberedelsene tar utgangspunkt i kampplanen inn mot kommende kamp. Kampplanen bygger på hva trenerteamet forventer å møte, samt hva Glimt må forbedre eller fortsette å være gode på i eget spill.
Glimts taktiske forberedelser på treningsfeltet var i tråd med “ecological dynamics”, ved at de foregikk i intensive spilløvelser med skiftende betingelser (Davids et al., 2015). Forberedelsene utenfor feltet var og i tråd med teorien da de var korte og presise, samtidig som de opplevdes nyttige av spillerne (Connolly, 2017; Cowan, 2010).
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2021