Kartlegging av mental helse og livskvalitet blant elever ved toppidrettsgymnas, gymnas med idrettsfag og ordinære videregående skoler
Abstract
Bakgrunn: En nyere Novarapport viser at 30% av kvinner og 12% av menn på norske videregående skoler har en form for-, eller symptomer på mentale plager. Deltagelse i idrett og fysisk aktivitet er assosiert med god fysisk- og mental helse. Det er imidlertid manglende kunnskap når det gjelder forskjeller i mental helse blant norske elever som er idrettsaktive på ulike nivå. Hensikten med denne studien var å kartlegge forskjeller i mental helse og livskvalitet mellom toppidrettsgymnas, gymnas med idrettsfag og ordinære videregående skoler. Videre var hensikten å kartlegge de samme forskjellene mellom lagidrett- og individuelle idrettsutøvere. Kjønnsforskjeller ble undersøkt i begge gruppene.
Metode: Tverrsnittstudie med data fra et forskningsprosjekt ved Norges idrettshøgskole. Utvalget bestod av elever ved toppidrettsgymnas (n=599), gymnas med idrettsfag (n=242) og ordinære videregående skoler (n=257), med en gjennomsnittsalder på 17 år. Selvrapportert livskvalitet og tilfredshet med egen helse ble målt med The World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-bref) og somatiske- og mentale helseplager ble målt med Health Behavior in School-aged Children (HBSC-SCL).
Resultater: Elever på toppidrettsgymnas og gymnas med idrettsfag hadde bedre selvrapportert mental helse (p=0.005) sammenlignet med elever på ordinære videregående skoler. Det var ingen signifikant forskjell i mental helse (p=0.19) eller livskvalitet (p=0.74) mellom lagidretter og individuelle idretter. Mannlige elever rapporterte bedre skår i mental helse, tilfredshets med egen helse og livskvalitet sammenlignet med kvinnelige elever uavhengig av skoletype og idrettstype (p<0.01).
Konklusjon: Resultatene fra denne studien indikerer at elever på toppidrettsgymnas og gymnas med idrettsfag har mindre symptomer på mentale plager sammenlignet med elever på ordinære videregående skoler. Det var ingen forskjell i oppfatning av egen livskvalitet blant elever på de ulike skoletypene. Mellom lagidrett- og individuelle idrettsutøvere var det ingen forskjell i mental helse og livskvalitet. Mannlige elever hadde bedre mental helse uavhengig av skoletype og idrettstype. Resultatene i denne studien indikerer også at unge idrettsutøvere opplever mentale plager. Ytterligere forskning på området er nødvendig, spesielt rettet mot de som velger seg inn i idretten.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2021