Prestasjon under press: Unge utøveres opplevelse av optimal prestasjon i idrett - En fortolkende fenomenologisk analyse
Abstract
Hensikten med studien var å undersøke de psykologiske faktorene underliggende for prestasjon under press, med et spesielt fokus på hva som gjør at unge utøvere klarer å prestere i stressende situasjoner. Målet var å utforske utøvernes subjektive opplevelse og få innblikk i de tanker og følelser som kom opp under en optimal prestasjon.
For å svare på dette valgte jeg en kvalitativ tilnærming i form av semistrukturerte intervjuer og en fortolkende fenomenologisk analyse (IPA) i analyseprosessen. Dette tillot meg å komme tett på utøvernes subjektive opplevelse og ga meg mulighet til å tolke deres beskrivelse av fenomenet. Jeg intervjuet tre utøvere mellom 16 og 19 år fra forskjellige idretter som alle hadde opplevd en optimal prestasjon under press.
Resultatene ble presentert under fire overordnede temaer som representerer utøvernes opplevelse av prestasjon under press. Disse var 1) Kilder til stress og press, 2) Mestringsstrategier, 3) Kilder til selvtillit og 4) Bevissthet i konkurranse. Stressopplevelsen ble kjennetegnet av en rask endring i situasjonelle krav i tillegg til et selvpålagt press. De rapporterte visualisering, bevisst oppmerksomhet og sosial støtte som viktig for å håndtere situasjonen. Mestringsstrategiene gav de opplevelsen av kontroll over egne tanker og følelser. Dette økte motivasjonen og mestringstroen til utøverne, og sammen med en positiv innstilling til konkurransen resulterte det i en glede og absorpsjon i aktiviteten. Igjennom en bevisst selvreguleringsprosess og restrukturering av symptomer på stress klarte de å redusere opplevelsen av stress som førte til en optimal prestasjon.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2021