«Når dritten treffer vifta»: En kvalitativ studie av hvordan norske marinejegere forbereder seg mentalt til oppdrag
Abstract
Bakgrunn og formål: Siden siste halvdel av 1990-tallet har norske spesialstyrker vært gjennom en oppsiktsvekkende ekspansjon og utvikling, mye grunnet deres økte tilstedeværelse og deltakelse i internasjonale operasjoner. Spesialstyrker har et lite teoretisk fundament og det er gjort få vitenskapelige studier både i Norge og på verdensbasis. En av årsakene til dette er at personell og virksomhet ofte ikke er tilgjengelig for offentligheten. Det vi vet er at spesialstyrker har vist sin anvendelighet i moderne komplekse konflikter, så en videre satsning på området er både fornuftig og fremtidsrettet (Hammersmark, 2015, s. 9-11). Jobben som marinejeger innebærer svært uforutsigbare, krevende og komplekse rammer som ofte finner sted langt bak fiendens linjer. Man må kunne håndtere alle slags miljøer på kort varsel, og løse de mest utfordrende operasjoner innen krigføring. Det er en veletablert og akseptert mening om at spesialoperatøren er hjertet i spesialstyrkene, og at individet er viktigere enn materiellet. Denne enigheten om at personellet er i sentrum av enhver spesialstyrke understreker at spesialoperatørenes personlige egenskaper er viktigere enn noe annet. Denne studien hadde derfor som formål å undersøke hvordan norske marinejegere forbereder seg mentalt til oppdrag.
Metode: Det ble gjennomført individuelle semistrukturerte intervjuer med åtte operative marinejegere. Datamaterialet ble analysert ved bruk av Braun og Clarke (2006) sine seks tematiske analysefaser, hvor det videre ble utarbeidet tre temaer: (1) «Forberedt på det uforberedte», (2) «Fight the battle, not the plan», og (3) Laget
Studiens funn: Funnene viser at det gjøres omfattende forberedelser på flere områder for å sikre at norske marinejegere er mentalt forberedt til oppdrag. Disse forberedelsene inkluderte tekniske, taktiske, fysiske og mentale aspekter. Studiens overordnede funn viser at mentale forberedelser hos norske marinejegere ikke kan isoleres til mentale ferdigheter og teknikker alene, det må ses i en helhetlig sammenheng.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2022