Hvilke eventuelle forskjeller og likheter i holdninger til fair play finner vi mellom unge fotballspillere i en toppklubb versus unge fotballspillere i en breddeklubb?: En kvalitativ studie
Abstract
Breivik & Ødegård (2015, s. 34) hevder at fotballspillere i dag er i økende grad preget av egoistiske motiver og kynisme på banen for å øke vinnersjansene. De siste årene har Norges Fotballforbund hatt stort fokus på fair play, respekt og verdiarbeid. Har dette fokusområdet fra NFF nådd ut til spillerne? Formålet med denne studien er å se på unge fotballspilleres holdning til fair play og hvorvidt det finnes forskjeller fra unge spillere i en toppklubb og unge spillere i en breddeklubb. Hva opplever de at det er greit å gjøre på banen, og når går man over streken?
Det ble gjennomført to fokusgruppeintervjuer med seks deltakere fra en toppklubb og seks deltakere fra en breddeklubb. Deltakerne i studien var 15 og 16 år. Dataene ble analysert ved å ta i bruk Braun & Clarke (2021) sine seks tematiske analysefaser, der disse fire temaene ble utarbeidet: (1) Det handler om respekt (2) Bedrag (3) Ekstern påvirkning (4) Taus kommunikasjon.
Funnene i denne studien viser at de unge fotballspillerne er villige til å bryte noen regler for å oppnå fordeler for å vinne kampen. De uttaler blant annet at det å lure dommeren er en del av spillet. Samtidig rapporterer breddeklubben en forskjell når det kommer til de to fokusgruppenes holdninger til fair play. Spillerne fra begge klubber sier de er villige å bryte noen regler og lure dommeren for å vinne, men spillerne i breddeklubben skiller seg ut her. Særlig når det kommer til filming finner vi den største forskjellen mellom fokusgruppene. Filming har en større aksept hos spillerne i breddeklubben enn spillere i toppklubben. Disse funnene strider mot tidligere forskning, som viser til at det jo høyere nivå man spiller på jo løsere forholder man seg til fair play.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2023