Lederadferd i idrett og næringslivet: En studie om forbindelsen mellom idrett og næringslivet
Abstract
Introduksjon: Til tross for mange års forskning på sammenhengen mellom ledelse i idrett og næringslivet, er det lite empiriske data tilgjengelig om hvor nær disse to områdene er (Gordon, 2007, s. 274; Graen & Uhl-Bien, 1995, s. 220). Weinberg og McDermott (2002) mener det trengs mer empirisk data for å underbygge koblingene mellom idrett og næringslivet. Motivasjon blir anerkjent som et av områdene som kunne være fruktbare å undersøke.
Forskningsspørsmål: Hvordan bidrar lederadferd i idrett og næringslivet til motivasjon?
Metode: I den aktuelle studien ble det brukt en kvalitativ forskningsmetode, gjennomføring av semistrukturerte intervjuer og analyse av data ved hjelp av en refleksiv tematisk analyse (Clark og Braun 2021). Seks ledere fra næringslivet og fire ledere/trenere fra idretten ble representert i utvalget som inkluderte ulike erfaringsnivåer som ledere/trenere, kjønn og bransje/idrett.
Resultat: Resultatet av analysen består av tre hovedtemaer som beskriver hvordan lederadferd i idretten og næringslivet bidrar til motivasjon: (1) Lederadferd i idrett og næringslivet (2) Elementer som bidrar til motivasjon (3) Forbindelsen mellom idrett og næringslivet.
Konklusjon: Basert på resultatene i den aktuelle studien virker det sannsynlig at norske ledere i idretten og næringslivet er klar over hvilke forutsetninger og adferder som er relevant for at utøvere og ansatte skal ha en følelse av motivasjon. Det er tydelig at tilfredstillelse av de tre psykologiske behovene; autonomi, kompetanse og tilhørighet er situasjonsbestemt og individuelt i forhold hvilken lederadferd som foretrekkes av utøvere/ansatte.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2023