Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAas, Sigve Nyvik
dc.date.accessioned2014-09-09T12:39:43Z
dc.date.available2014-09-09T12:39:43Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/219169
dc.descriptionMasteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2014nb_NO
dc.description.abstractInnledning: Melkeprotein ser ut til å ha en større anabol effekt på muskelvev enn soyaprotein, og det ser også ut til å være forskjeller mellom melkeproteinfraksjonene myse og kasein; med en raskere anabol effekt etter inntak av myse. Det er imidlertid usikkert hvorvidt fremstillingsprosessen påvirker myseproteinets evne til å stimulere muskelproteinsyntesen. Hensikten med denne studien var derfor å undersøke hvorvidt myse fremstilt via en filtrasjonsteknikk (nativ myse) resulterte i større aktivering av signaleringsproteiner til økt proteinsyntese, enn det vanligste myseproduktet; WPC-80. Metode: 22 yngre (19-36 år) og 15 eldre (70-84 år) kvinner og menn gjennomførte en styrketreningsøkt med beinpress og kneekstensjon, etterfulgt av proteininntak. Omtrent halvparten av forsøkspersonene gjennomførte protokollen to ganger; én gang med inntak av nativ myse og én gang med WPC-80 (n=17). De øvrige gjennomførte protokollen én gang, da med inntak av lettmelk (n=20). Muskelbiopsi fra m. vastus lateralis ble tatt én time før, samt én, tre og fem timer etter endt treningsøkt. Prøvene ble analysert for fosforylert og totalt nivå av p70S6K, eEF2 og p38 MAPK med western blot. Plasmaprøver ble analysert for konsentrasjon av leucin. Resultater: Både for yngre og eldre resulterte inntak av nativ myse i en høyere leucinkonsentrasjon enn WPC-80, som igjen resulterte i en høyere leucinkonsentrasjon enn lettmelk. Det var en signifikant økning i fosforylering av p70S6K på alle tidspunkt etter økten, uansett alder og supplement. Hos de yngre var det en tendens til høyere aktivering etter inntak av nativ myse, sammenlignet med lettmelk (P=0,054). Denne forskjellen var signifikant dersom sammenligninger ble gjort uavhengig av alder. Det var ingen endring i eEF2-aktivering verken hos yngre eller eldre, uansett drikk. p38 MAPK var aktivert i tilsvarende grad i de tre gruppene hos de yngre, mens det var lavere aktivering i lettmelkgruppen hos de eldre. Diskusjon: Forskjellene i leucinkonsentrasjon i plasma etter inntak av de ulike drikkene antas å skyldes ulikt leucininnhold i drikkene og forskjeller i fordøyelseshastighet. Forskjellen mellom nativ myse og lettmelk i p70S6K-aktivering kan derfor være relatert til forskjellig leucinkonsentrasjonen i plasma. Den fraværende effekten på eEF2 kan være relatert til forsøkspersonenes trenings- og næringsstatus. De minimale forskjellene i signalering mellom yngre og eldre antas å skyldes kombinasjonen av kraftige treningsstimuli og et høyt inntak av protein. Konklusjon: Inntak av nativ myse ser ut til å resultere i høyere p70S6K-fosforylering, sammenlignet med inntak av lettmelk i etterkant av en styrketreningsøkt. Det ser ut til å være minimale forskjeller mellom yngre og eldre, samt kvinner og menn i aktivering av p70S6K, eEF2 og p38 MAPK.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjecthypertrofinb_NO
dc.subjectstyrketreningnb_NO
dc.subjectproteinernb_NO
dc.subjectmelkesyrenb_NO
dc.subjectmusklernb_NO
dc.titleEffekten av ulike melkeproteinprodukter på hypertrofisignalering etter en styrketreningsøktnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.localcodeSeksjon for fysisk prestasjonsevne / Department of Physical Performancenb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel