Effekten av nativ myse og melkeprotein supplementering i kombinasjon med styrketrening på muskelmasse og styrke hos utrente yngre: En 12 ukers dobbeltblind, randomisert kontrollert studie
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2479255Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Nativ myse er utvinnet fra melk med filtrering som er en mer skånsom metode enn vanlig produksjon av myse. Denne metoden gir nativ myse et høyre innhold av leucine enn vanlig myse. Leucine anses som den mest anabole aminosyren og har en viktig rolle i å stimulere muskelproteinsyntesen. Mål: Målet med denne masteroppgaven er å sammenligne langtidseffektene på muskelmasse og muskelstyrke ved supplementering med nativ myse og melkeprotein gjennom en styrketreningsperiode Metode: 40 personer i alderen 18 - 45 år ble rekruttert til studien. Disse inntok 2x20gram nativ myse eller melkeprotein per dag med samtidig styrketrening 3 ganger i uken over 12 uker. Det ble gjort 1RM tester i beinpress og benkpress, ultralyd måling av m. vastus lateralis, DXA og MR av lår og overkropp. Forsøket ble gjennomført som et dobbeltblind randomisert kontrollert studie. Resultater: Det ble funnet relativt lik endring i fettfrimasse målt med DXA i begge grupper med en endring på 5,2 ± 2,9 % i melkegruppen og 5,5 ± 2,7 % i nativ mysegruppen. Tykkelsen av venstre m. vastus lateralis økte med 11,6 ± 6,4 % i melkegruppen og 10,8 ± 6,5 % i nativ mysegruppen. Det største tverrsnittet i hver av musklene i quadriceps økte med 12,1 ± 6,4 % i melkegruppen og 12,5 ± 5,4 % i nativ mysegruppen. Volumet i quadriceps økte med 12,2 ± 7,3 % i melkegruppen og 12,3 ± 5,6 % i mysegruppen. Det var ingen signifikante forskjeller mellom gruppene. Endringen i 1RM beinpress var på 32,6 ± 14,6 % i melkegruppen og 30,1 ± 11,8 % i nativ mysegruppen. Endringen i 1RM benkpress var på 27,3 ± 7,2 % i melkegruppen og 26,9 ± 11,2 % i nativ mysegruppen. Diskusjon: Det var ingen meningsfulle forskjeller mellom melkegruppen og nativ mysegruppen, dette kan skyldes det høye leucine innholdet i melkeproteinet og et høyt totalt protein inntak. De ulike målemetodene stemmete godt overens og reduserer risikoen for en type II feil. Konklusjon: Etter 12 uker med helkropps styrketrening tre ganger per uke økte de unge forsøkspersonene markant i muskelstyrke og muskelmasse. Vi fant ingen forskjeller mellom inntak av 2x20 gram per dag melkeprotein eller nativ myseprotein med hensyn til muskelhypertrofi eller styrke.
Beskrivelse
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2017