«Den dagen et arrangement har plettfri kommunikasjon, da må alle planverk kopieres»: En kvalitativ studie om unge frivilliges opplevelse av kommunikasjon i relasjon til sin leder under et idrettsarrangement
Abstract
Norge kan by på både små og lokale idrettsarrangementer, men også større internasjonale konkurranser som VM og verdenscup. Spesielt én ting har disse til felles; at de er avhengig av frivillighet. Men årene har frivillige utviklet seg fra tydelige, kollektive og tradisjonelle motiver til mer individualistisk og moderne tankesett. Spesielt den yngre generasjonen ønsker å lære noe nytt, få økt kunnskap og utvikle lederkompetanse. Dette kan skape utfordringer for arrangøren ettersom det blant annet krever tydeligere strategiplanlegging og nøye organisering for å sikre en god gjennomføring. Kommunikasjonen er også i utvikling, og er grunnleggende for å skape samarbeid, noe som igjen kan være avgjørende for et idrettsarrangement. Det må være god og presis informasjon i forkant av arrangementet, en tydelig og respektfull kommunikasjon under gjennomføringen, og en oppfølging etter arrangementet.
Hensikten med denne oppgaven er å bidra med innsikt i betydningen av kommunikasjon i forbindelse med et idrettsarrangement, som kan være positivt for å bringe kunnskap videre og påvirke langvarig forpliktelse. Arrangementet jeg har undersøkt er VM i Skiflyging 2022 i Vikersund med oppmerksomhet rettet på unge frivillige ettersom det er en viktig målgruppe.
Ved å benytte teori for idrettskommunikasjon og elementer fra Leader-Member Exchange Theory (LMX-teori) som tar for seg leder-medarbeider-relasjon, diskuterer denne oppgaven hvordan teoretisk rammeverk i samhandling med tidligere forskning kan gi forståelse av kommunikasjon i relasjonen mellom unge frivillige og deres ledere under et idrettsarrangement. Studien er en case-studie basert på deltakende observasjon og feltnotater, ti semi-strukturerte intervjuer og dokumentanalyse. Det ble utviklet forskningsspørsmål som oppsummerte faktorer som kan påvirke unge frivilliges opplevelse av kommunikasjon i relasjon med sin leder under VM i Skiflyging 2022. Hovedfunnene viser at elementer i prosjektforankring, forventningsavklaring, kommunikasjonskanal, effektiv kommunikasjon, dobbeltrolle hos ledere, relasjonsbygging og evaluering opplevdes som støy i kommunikasjonsprosessen. Dette påvirket i stor grad samhandlingen mellom leder og unge frivillige i form av at relasjonen ble svekket av mangel på kommunikasjon.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2023