Effekten av karbohydrat- og proteininntak på restitusjon av utholdenhetskapasiteten etter et utmattende arbeid
Abstract
Innledning: Dietten i etterkant av trening og konkurranser er av stor betydning for
restitusjonsprosessen. Få studier har imidlertid undersøkt restitusjonseffekten av karbohydratog
proteininntak etter et utmattende arbeid på utholdenhetskapasiteten dagen etter. I vår studie
ble det gjennomført totalt tre diettintervensjoner for å undersøke følgende problemstillinger; 1)
undersøke utholdenhetskapasiteten dagen etter et utmattende utholdenhetsarbeid etter inntak av
en høy karbohydratdiett (H-Karb) eller en lav karbohydratdiett (L-Karb) under
restitusjonsperioden, 2) undersøke utholdenhetskapasiteten dagen etter et utmattende
utholdenhetsarbeid etter inntak av karbohydrat + protein (Karb + pro) eller en høy
karbohydratdiett med samme energimengde (H-Karb) de to første timene av
restitusjonsperioden.
Metode: Studien ble gjennomført som et dobbelt blindet randomisert kontrollert studie med
cross over design. Åtte godt utholdenhetstrente menn gjennomførte tre diettintervensjoner. Hver
intervensjon besto først av sykling til utmattelse på 70 % av maksimalt oksygenopptak
(VO2maks) for å tømme muskelglykogenlagrene, etterfulgt av en ~18 timer lang
restitusjonsperiode. De to første timene av restitusjonsperioden besto dietten av enten; 1) 1,2 g
karbohydrat·kg-1·time-1 (H-Karb), 2) 0,8 g karbohydrat·kg-1·time-1 + 0,4 g protein·kg-1·time-1
(Karb + pro) eller 3) placebo uten energi (L-Karb). Dietten ble standardisert i resten av
restitusjonsperioden. Utholdenhetskapasiteten ble etter restitusjonsperioden målt ved en tid til
utmattelse test på 70 % av VO2maks. Nitrogenbalanse ble beregnet under restitusjonsperioden
som mål på anabolisme.
Resultater: Sykkeltiden under tid til utmattelse testen var henholdsvis 63,5 + 4,4, 49,8+ 5,4 og
42,8 + 5,1 minutter etter inntak av Karb + pro, H-Karb og L-Karb. Sykkeltiden var signifikant
lenger etter Karb + pro dietten sammenlignet med både H-Karb og L-Karb (p<0,01), og
sykkeltiden var signifikant lengre etter H-Karb enn L-Karb (p<0,05). Nitrogenbalansen var
positiv i Karb + pro (p<0,01), mens den var negativ i både H-Karb og L-Karb (p<0,05).
Konklusjon: Utholdenhetskapasiteten var bedre restituert etter inntak av H-Karb enn L-Karb
dietten. Det var dog ikke kun energimengde og karbohydratinntak som var av betydning, da
resultatene viste at utholdenhetskapasiteten var bedre restituert etter Karb + pro enn H-Karb
dietten. Vår studie viser derfor at inntak av proteiner umiddelbart etter et utmattende
utholdenhetsarbeid fremskynder restitusjonsprosessen, sammenlignet med inntak av kun
karbohydrat.
Description
Masteroppgave - Norges idrettshøgskole, 2011